15. märts 2009

Kohupiimakook martsipaniga




Külmkapis oli kohupiima ja neelud käisid, millegi siidise ja suus sulava järele...lappasin kokaraamatuid, mida aegade jooksul on kogunenud 2 suure riiuli jagu ja ei leidnudki seda ÕIGET...katsetasin siis ise, lähtudes ainetest, mis olemas.

I ETAPP - koogi põhi
võtsin 150 gr võid, 3-4 spl suhkrut ja 1 dl jahu ning hakkisin kõik korralikult läbi, seejärel lisasin sortsu vett ning mikserdasin kokku. Panin 30 min külmkappi tahenema

II ETAPP - kohupiimakreem
3 muna vahustasin 1,5 dl suhkruga - tugevaks vahuks. Seejärel lisasin kodus olemasoleva kohupiima (kaalusin ära ja selgus, et oli 426 gr), veidi hapukoort (täpselt ei mõõtnud aga ca 1 dl) - vispeldasin korralikult siidiseks ja seejärel veidi jahu (ca 2 spl) - segasin läbi. Viimasena lisasin peened laastud martsipani. Martsipani lisasin ca 100 gr.

Panin taigna lahtikäiva koogivormi põhjale ja äärtele ning 200 kraadisesse ahju 10 minutiks eelküpsema.
Võtsin ahjust välja ja katsin taigna kohupiimakreemiga. Ahjus oli kook 200 kraadi juures 30 minutit ja siis lasin 10 minutit suletud ahju ukse taga taheneda, keerates temperatuuri 0. Veidike süda küll muretses martsipani tükkide pärast, ent nagu selgus pärast - oli martsipan ilusasti taignale vajunud ning sulanud, jättes kohupiimakreemi imeliselt siidiseks ja õhuliseks. Kui saaks veel edasi anda imehead lõhna mis ahjust kogu küpsemise vältel tuli...suu hakkab vett jooksma. Kohupiimakreem kerkis kahekordseks, jahutudes vajus küll alla, ent siidisus ja õhulisus püsis ka siis - ei muutnud nätskeks. Maitses hästi õhtul nii piimaga kui ka hommikul kohviga.

Kommentaare ei ole: