2. veebruar 2009

Napoleoni kook







Ragne blogist on see retsept pärit...

Taigen:
300 gr nisujahu
175 gr ehtsat magedat taluvõid
1 dl külma vett
sortsuke äädikat (n.ö. pool teelusikat)
0,5 tl soola
1 muna

Või hakkida jahuga. Kloppida muna lahti. Vesi klaasi, sinna ka sool ja äädikas ning kõige lõpuks muna - segada korralikult läbi ja või-jahu segu hulka - sõtkuda tainas ühtlaseks. Tegin pikliku moodustise, mille panin külmikusse, et hiljem hea tükk haaval lõigata ja parajaks rullida. Külmikus 3-4 tundi. Seejärel lõikasin 6 viilu ja rullisin ümmarguseks ning lõikasin koogivormi ringiga parajaks. Ääred küpsetasin viimasena.

Kreem:
0,8 l piima
2 dl suhkrut
4 muna
0,8 dl nisujahu
1 spl vanillisuhkrut
1 spl võid

Vala potti piim ja mõõda juurde suhkrud. Pane pliidile ja kuumata kuni keemiseni. Jahuta.
Sel ajal vahusta munad jahuga. ... hästi korralikult vispelda läbi, et tükke ei jääks.
Kui piim on jahtunud, vala peene nirena piima hulka...kogu aeg vispliga segades.
Kuumuta nõrgal kuumusel kuni on paksenenud...mul läks aega ca 10 min enne kui paksenes ja sega kogu aeg.
Jahuta, sega hulka või ja sega vispliga läbi.

Seejäre määri taignakihtide vahele, ikka korralikult ja viimase kihi peale ning kata ka servad. Viimase lihvina pane peale ja ümber purustatud taignalehe tükid.

Jäta üle öö külmikusse seisma ja serveeri järgmisel päeval.

Hääd magusa isu

2 kommentaari:

Ragne ütles ...

kuidas maitses?
nädalavahetusel võtan uuesti selle koogi tegemise ette:)

Cranberry ütles ...

Tänud, super-hüper-hea tuli.
Sööjad kiitsid taevani. Kreem tuli tõeliselt siidine ja pehme...kuigi pelgasin, et millal ta küll paksenema hakkab. Ema ja õde (mõlemad super küpsetajad) - ei uskunud oma silmi ja leidsid, et minu kook on parem (põhjuseks arvatavasti see, et pannud moosi nagu nemad teevad)
Järgmisena katsetan kodujuustu-kooki.
Igal juhul tänud, et oma retsepte jagada ;o)