8. veebruar 2009

Vaesed rüütlid


Pühendusega minu heale sõbrale, Käthlinile ;o)
Kui vahel on tunne, et mitte millestki on vaja teha midagi, meenutan mehe vanaema Lainet, kel eestiaegseid retsepte ja kelle toidud alati keele alla viisid. Üheks tema poolt tehtud roaks oli vaesed rüütlid. Selle toidu tegemisel on 4 erinevat etappi, igaüks muidugi võtab parajalt aega...aga tulemus on seda maitsvam.

I etapp - kartulid

Keeda koorega kartulid. Jahuta - hetkel on hea, saab tõsta terrassile jahtuma.
Sel ajal kui kartulid keevad, haki punane sibul peenikesteks kuubikuteks, mida õhemad seda parem.
Vala kaussi veidi oliivõli (2-3 spl), veidi õunaäädikat (1-2 spl), värskelt purustatud pipart (panen musta ja rose pipra segu) - sega segamini ja pane hulka sibulad ning jäta marineeruma.
Kui kartulid on jahtunud, lõika kuubikuteks ja sega sibula segu hulka. võid lisada ka maitserohelist (tilli ja veidi ka rohelist sibulat).

II etapp pannkoogid ja täidis
Valmista pannkoogitaigen.
Võta 2 muna ja vahusta 1 spl suhkru ja 1 tl soolaga - mina vahustan ca 5 minutit vispliga.
Seejärel lisan ca klaasi täie jahu...vispeldan siledaks, et ei jääks tükke ning
viimaks lisan piima, täpset kogust ei oska öelda, umbes 0,5 l - vispeldan ja vaatan, et oleks hää voolav tainas.
Küpseta ülepannikoogid, sellest kogusest peaks jätkuma 8-9 pannkoogi küpsetamiseks.

Valmista pannkoogi-täidis
pruunista 200-300 gr hakkliha, kasutan Rakvere perenaise hakkliha, saadaval 290 gr. pakis
kui hakkliha on pruunistunud, lisan pannile 2 toorest muna ja sega segamini.
Kel soovi võib panna juurde veel keedetud riisi ja sibulat.

III etapp - kaste

Pane kaussi pool topsi naturaalset merevaiku, lisa hapukoor (ca 200 gr), sega hoolikalt, et ei jääks tükke. Kahjuks on eesti toodetega on kord juba nii, et kvaliteet kõigub, kord on merevaik vedel, teine kord jälle jääb tükki. Mina kasutan segamiseks tavalist kahvlit. Võid lisada ka 1-2 küüslauguküünt - purustatult. Kes tahab ka tilli, kasutasin soolatud tilli.

IV etapp - täidetud pannkookide paneerimine

Selleks, et anda pannkookidele viimane lihv, klopi lahti üks muna, kasta pannkook munasse ja seejärel veereta riivsaias ja tõsta pannile pruunistuma. Pruunista õrnalt igat külge ja aseta taldrikule...sööjaid ootama.

Kui Sulle tundub, et on tohutult mässamist - vastan ausalt - on küll, mul kulus kõiki tegevusi kokku võttes ca 1,5-2 tundi aga tulemus on seda väärt, sest see on tõesti roog, mis täidab kõhtu ja on tehtud ainetest, mida igas majapidamises leidub.

Pilt on küll tehtud järgmisel päeval....aga see ei vähenda selle toidu maitsvust.

Kommentaare ei ole: