24. aprill 2009

Pitsa



Helistasin peremehele, et küsida õhtusöögi eelistusi: kas india pärane kana + riis või pitsa. Eelistati viimast.
Aegade jooksul on välja kujunenud mul omapärane pitsapõhja taigna retsept. Kui esimesed katsetused tegin täpselt retsepti järgides - ja alguses ei õnnestunud niinagu vaja...siis pidasin meeles, et küll kunagi ikka õnnestub. Lähenesin asjale loominguliselt ja tundega.
Vaja läheb ca 20 gr pärmi (mina võtan 50 gr pärmi paki ja murran selle pooleks - väiksema poole kasutan taigna jaoks)
1 tl kuhjaga suhkrut
Vedeldan pärmi suhkruga, lisan 1 tl soola
Seejärel lasen kraanist sortsu sooja vett (kindlasti sooja) - koguseliselt ehk 1,5 kuni 2 dl
Lisan tunde järgi oliivõli (ca 0,5 dl maksimum) - segan läbi ja siis lisan jahu
Jahu pane nii palju, et tainas lööb kausi küljest lahti ning saad käte vahel mudida ja rullida, ilma, et käte külge kleepuks (pakun et 4-5 dl jahu kulub).
Mässan ca 5-10 minutit taignaga, panen tagasi kaussi. Kausi asetan kilekotti, teen peale sõlme ja asetan sooja vette, kus tainas kerkib 30 minutit kuni 45 min.
Kerkimise ajal valmistan ette pitsa peale minevad ained, eks igaüks oma maitse järgi...meie pere lemmikuks on sink ja kõige peale viskan merevaiku.
Seejärel maksimaalsel kuumusel ahju ja oluline, et alumisel siinil küpseda lasta ning alt kuumusega. Ahjus on pitsa maksimaalselt 7-8 minutit...ja palun sööjad lauda.

Kommentaare ei ole: